Warsztaty kulinarne, barmańskie, baristyczne

KUCHNIE ŚWIATA - WARSZTATY KULINARNE

Zapraszamy na szereg fascynujących warsztatów kulinarnych.

Kuchnie świata, warsztaty pieczenie chleba, warsztaty tworzenia czekoladek,  w formie zamkniętych warsztatowych grup, stacji kulinarnych, czy zawodów w gotowaniu pomiędzy grupami.

Kuchnia fusion, kuchnia hiszpańska, portugalska, indyjska, gruzińska, kuchnia regionów Polski, kuchnia ekologiczna, warsztaty sushi - to tylko niektóre propozycje.

Podejmiemy niemal wszelkie wyzwania - na przykład wielkie warsztaty gotowania na kilkaset osób. Gotujemy w plenerze lub w salach hotelowych.

ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ NA POJEDYNKI KUCHARSKIE W TYPIE MASTERCHEF’A!

Warsztaty prowadzone są przez kucharzy specjalizujących się w wybranej kuchni. Proponujemy również warsztaty z Gwiazdami: Robert Sowa, Joseph Seeletso, Theofilos Vafidis, Robert MakłowiczAnna Starmach.

KUCHNIE-ŚWIATA-WARSZTATY-KULINARNE-1
KUCHNIE-ŚWIATA-WARSZTATY-KULINARNE-2

DEGUSTACJE - PIWO, TRUNKI POLSKIE, WÓDKA

Szlachetne Trunki Polskie

  • Doskonałej jakości miody oraz nalewki są znakomitymi reprezentantami naszego kraju. Te szkolenie polecamy przed wszystkim gościom zagranicznym, dla których Polska kojarzona jest do tej pory tylko z wódką Wyborową czy Luksusową. Wykorzystywane trunki - Nalewki, Miody Pitne, Wódki Gatunkowe
  • Przykładowe degustacje - “Skarby Rodowe”, “Sarmacki Napitek”

 

Podróż Piwna
Tylko niektórzy znają fascynującą historię piwa, tajniki produkcji i wielkie zróżnicowanie jego smaku. A zaprezentować można ponad 200 marek piw z całego świata  z 50 istniejących typów piwa. Różnice smakowe wynikają zarówno z lokalnej kultury jak i dostępności różnorodnych surowców.

Podczas podróży przybliżymy Wam istniejące różnice w smakach piwa, sposobach ważenia w poszczególnych krajach, ułatwienie akceptacji rodzimych specjalności oraz bardziej świadome cieszenie się bogactwem ich smaków.

Degustacja polega na smakowaniu kilku gatunków podczas opowieści o ich rodowodzie, charakterze, składzie surowcowym, zapachu i smaku.

Alkoholowy Team Building - to pomysł integracji w oparciu o najwyższej jakości wina i szlachetne alkohole wysokoprocentowe. Degustacja wina i alkoholu mocnego może być doskonałym sposobem na integrację i rozrywkę poprzez rywalizację. Każda gra wymaga od uczestników innych zdolności i porusza różne aspekty związane ze światem alkoholi. Przykładowe propozycje: degustacja wstecz, winiarska licytacja, rozpoznawanie w ciemno alkoholi mocnych czy odróżnianie aromatu smoły od aromatu pomarańczy  i wiele innych.

Prowadzimy również  dodatkowo szkolenia z Savoir vivre’u

Szkolenie to obejmuje wiele aspektów przydatnych zarówno podczas spotkań businessowych jak i oficjalnych kolacji. Duży nacisk kładziony jest na kwestie związane z kuchnią i alkoholami.

 

DEGUSTACJE-4
DEGUSTACJE-5

POKAZY I WARSZTATY BARMAŃSKIE

POKAZY-I-WARSZTATY-BARMAŃSKIE-1
POKAZY-I-WARSZTATY-BARMAŃSKIE-2
POKAZY-I-WARSZTATY-BARMAŃSKIE-3

Pokaz barmański w stylu flair to niesamowity i unikalny show, Wirujące
w powietrzu butelki i powstające przy tym koktajle z pewnością zwrócą uwagę Gości i na długo pozostaną w pamięci, czyniąc Państwa imprezę jeszcze bardziej atrakcyjną. Trwający około 10 minut pokaz wykonuje dwóch barmanów w tandemie (w przypadku pokazu solo czas trwania to ok. 8 minut). Wszystkie ewolucję wykonywane są synchronicznie, z elementami technik pirotechnicznych i w rytm odpowiednio dobranej muzyki.

Po pokazie barmani przeprowadzają z wybranymi uczestnikami imprezy animacji flairowych na zasadzie konkursu, polegającego na nauce podstawowych ewolucji flairowych i zaprezentowaniu ich pozostałym Gościom.

W cenę pokazu wliczona jest również trwająca godzinę obsługa Gości przy barze po występie. Przez ten czas barmani, pracując w widowiskowym stylu Working Flair, zaserwują Gościom wprawiające w niebywały nastrój koktajle, obok których nie da się przejść obojętnie.

Po pokazach zorganizowane zostają warsztaty dla Uczestników, na których nauczą się przygotowywać wybrane rodzaje drinków.

 

KUCHNIA I BAR MOLEKULARNY POKAZY I WARSZTATY

Kuchnia molekularna  to sztuka - to właśnie hasło przyświecać będzie temu wyjątkowemu wydarzeniu.

„Kuchnia molekularna poszerza spektrum klasycznej sztuki kulinarnej i otwiera nowe światy smakowe, aromatyczne i doświadczenia a wytwory tej magicznej kuchni są czasem tak zachwycające, że można je wystawiać jako eksponaty w galeriach sztuki..."

Molekularne gotowanie to nie, jak może się wydawać, przetwarzanie produktów za pomocą chemii, ale przyrządzanie dań z całkowicie naturalnych składników. W dużej mierze polega to na zasadzie dekonstrukcji, czyli rozkładaniu dań na czynniki. Ma to na celu osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw.

„Istota, jak dawniej, tkwi w gotowaniu” - mówi Heston Blumenthal, szef kuchni w prestiżowej podlondyńskiej restauracji The Fat Duck.

W polskich mediach trwa dyskusja nad tym czy kuchnia molekularna jest sztuką czy też nauką. Pewnie jest i jednym i drugim, ale przede wszystkim jest cudowną zabawą z zaskakującymi smakami, aromatami i temperaturą. Zabawą dostępną dla każdego, kto jest przejawia ciekawość, obecną przecież w większym lub mniejszym stopniu w każdym z nas.

Kawior o smaku likieru curacao, Sferyczna mozarella ze spaghetti z kremu balsamicznego, Łosoś gotowany w 520C z ananasem, Lodowe lizaki, galaretka z soku jabłkowego, wódka w proszku - to tylko przykłady oryginalnego menu…

KUCHNIA-I-BAR-MOLEKULARNY-1
KUCHNIA-I-BAR-MOLEKULARNY-2
KUCHNIA-I-BAR-MOLEKULARNY-3
KUCHNIA-I-BAR-MOLEKULARNY-4

WARSZTATY BARISTYCZNE

WARSZTATY-BARISTYCZNE-1
WARSZTATY-BARISTYCZNE-2

Proponujemy kilka zakresów warsztatów:

Coffee in good spirit - Głównym czynnikiem oceny kawy jest jej smak. Posiada ona szeroki wachlarz smaków i zapachów. Chcemy pokazać i nauczyć rozróżniania i odnajdywania ich w kawach jednorodnych. Pokażemy jej bogactwo, od oceny wizualnej po sensoryczną. Kolejną omawianą rzeczą będą kawy
z alkoholem. Zajmiemy się również innymi drinkami robionymi na bazie kawy. Pokażemy również jak przy odrobinie fantazji można pozmieniać zwykłe drinki
w oryginalne drinki kawowe.

Warsztaty espresso&latte art - te zajęcia pozwalają na zapoznanie się ze wszystkimi aspektami przygotowania oraz obejmuje bogatą część teoretyczną
i część praktyczną, w której uczestnicy zapoznają się z zasadą 4M, definicja espresso - jako wyznacznikami dla dobrze przygotowanego czarnego naparu, espresso - krok po kroku, analizą sensoryczna wybranych mieszanek oraz kaw jednorodnych, przy uwzględnieniu różnych parametrów parzenia, właściwą porcelaną oraz pozostałymi dodatki, zapoznanie się z właściwymi parametrami mleka, składem chemicznym, właściwym przygotowaniem, spienianiem oraz połączeniem z kawą.

Warsztat technik latte art. - to prezentacja, podczas której przedstawiamy czym jest sztuka latte art, jak wiąże się ona z kunsztem baristy oraz jak przygotować kawę ze wzorem serca, rozety czy gwiazdy. Jednocześnie przygotujemy bardziej skomplikowane wzory przedstawiające np. misia, łabędzia czy kowboja, klasyczny zachód słońca oraz inne wzory przy użyciu sosów oraz posypek. Przybliżymy technikę rysowania oraz pokażemy zainteresowanym jak samemu w najprostszy sposób tworzyć wyrafinowane wzory na kawie.

Cupping, warsztaty espresso oraz latte art - warsztaty te pozwalają nam na zapoznanie się ze wszystkimi aspektami przygotowania kawy oraz obejmują bogatą część sensoryczną, która prowadzona jest przez wielokrotnych Mistrzów Polski Baristów.

AMBIENTE Imprezy Integracyjne

Zapraszamy do bliższego zapoznania się z ofertą oraz inwestycję w fantastyczną, niezapomnianą i pełną wrażeń zabawę. Dzięki naszym staraniom imprezy integracyjne dla firm pozbawione są nudy. Jesteśmy po to, aby dostarczyć naszym Klientom najlepszy rodzaj rozrywki!